Jump to main content

Millumin CO₂-laskuri

Hotellien, ravintoloiden ja henkilöstöravintolaketjujen on pystyttävä seuraamaan omaa CO₂-jalanjälkeään. Millumin CO₂-laskuri on osa hankintaratkaisua – se laskee ilmastovaikutukset sekä ruokalistatasolla että annoskohtaisesti.

By: Mathilde Jelen Danielsen 09.04.2025 07:33

kvinne_serverer_liten

CO₂-laskuri syntyi HoReCa asiakkaiden toiveesta

Viime vuosina Millum on saanut asiakkailtaan yhä enemmän toiveita siitä, että ruokalistojen ja annosten ilmastovaikutuksia pitäisi pystyä dokumentoimaan. Siksi kehitimme CO₂-laskurin, joka antaa ammattikeittiöiden kokeille selkeän näkymän tarjoamansa ruoan ilmastojalanjälkeen. Laskuri löytyy Millum Marketin Menutyökalu-moduulin kautta.

"CO₂-laskuri on ollut erittäin toivottu ominaisuus. Ilmastovaikutusten dokumentointi on tärkeää sekä nykyisille että tuleville asiakkaillemme. Kun alalla on näin selkeä tarve, meidän tehtävämme on vastata siihen nopeasti.

Bjørn Anskau

toimitusjohtaja, Millum

Miten ruokatuotteiden ilmastovaikutuksia lasketaan?

CO₂-laskuri perustuu kansainvälisiin mittayksiköihin, jotka on määritelty YK:n ilmastopuitesopimuksessa ja EU-komission toimesta. Siinä eri kasvihuonekaasujen vaikutukset muunnetaan yhteiseen vertailuyksikköön – hiilidioksidiekvivalenttiin (CO₂e). Näin saadaan selkeä tapa verrata esimerkiksi kasvispohjaisen ja naudanlihasta valmistetun annoksen ilmastovaikutusta.

klimaavtrykk-blader

Millum tekee yhteistyötä Klimaton ja RISEn (Research Institutes of Sweden), Sveriges forskningsinstitutt og innovasjonspartner kanssa, jotta laskuriin saadaan mahdollisimman tarkkaa ja kattavaa ilmastodataa. Tämä antaa käyttäjille laajemmat mahdollisuudet valita eri lähteitä ja valmiiksi laskettuja tuotetietoja.

Klimato käyttää omia ilmastomerkintöjään, kun taas RISE esittää tuotteen ilmastovaikutuksen värikoodattuna lehtikuvakkeena – vihreästä punaiseen. Millum hyödyntää RISEn tuotetietokantaa sekä Norjassa että Ruotsissa, mikä kasvattaa valmiiksi laskettujen tuotteiden määrää merkittävästi.

Haluamme tehdä ilmastovaikutusten ymmärtämisestä mahdollisimman selkeää. Väriluokitus auttaa havainnollistamaan kunkin annoksen vaikutusta, jolloin vastuullisemmat valinnat erottuvat yhdellä silmäyksellä.

Bjørn Anskau

Jos kokki esimerkiksi korvaa reseptissä lihan kasvipohjaisella proteiinilla – joko osittain tai kokonaan – hän näkee välittömästi, miten se vaikuttaa ilmastovaikutukseen. Sama koskee myös yksittäisten ainesosien määrien muutoksia.

Oma kehitys takaa tarkkuuden ja joustavuuden

Koska CO₂-laskuri on kehitetty kokonaan Millumin omana työnä, meillä on täysi hallinta sen toiminnallisuuteen nyt ja tulevaisuudessa. Laskuri kattaa koko tuotteen elinkaaren – raaka-aineen tuotannosta valmiiseen annokseen.

Olen ylpeä siitä, että olemme kehittäneet laskurin omalla tiimillämme. Se antaa meille vapauden kehittää ratkaisua juuri asiakkaidemme tarpeisiin. Yhteistyökumppaneidemme ansiosta voimme luottaa siihen, että laskennan taustalla oleva data on tarkkaa ja luotettavaa.

Bjørn Anskau

toimitusjohtaja, Millum