Jump to main content

Julkinen sairaala säästää satojatuhansia hankintajärjestelmällä

Muutama kuukausi sitten Helse Nord-Trøndelag kirjoitti onnistuneesta pilottihankkeesta Namsosin sairaalassa. Projektissa sairaalan ravintola otti käyttöön teknologiaa hankintajärjestelmän muodossa. Keittiö arvioi, että portaali voi säästää heille vuosittain satojatuhansia kruunuja hankinnoissa, ja tulos on sovellettavissa myös muihin julkisen sektorin suurkeittiöihin; päiväkoteihin, kouluihin ja vankiloihin.

By: Mathilde Jelen Danielsen 18.09.2025 13:22

iStock-500868331

Paremmat hankintahinnat

Namsosin sairaala huomasi nopeasti portaalin käytön vaikutukset. He ovat erityisesti kokeneet hyödylliseksi pääsyn neuvoteltuihin hintoihin toimittajiltaan. Ero sopimushintojen ja todellisten maksujen välillä voi olla suuri. Itse asiassa ero on niin merkittävä, että Namsosin keittiö arvioi voivansa säästää vuosittain satojatuhansia kruunuja käyttämällä Millumin teknologiaa.

Lisäksi sairaala huomaa, että on ajansäästöä saada kaikki tuotteet yhdestä paikasta sen sijaan, että ostettaisiin vähitellen eri toimittajilta.

 

Hankintajärjestelmä erityisesti suurkeittiöille

Millum on erikoistunut ravintola-alaan ja rakentanut ainutlaatuisen ymmärryksen siitä, millaista on pyörittää suurkeittiötä ja olla sen toimittaja. IT-yritys kehittää uusia toimintoja käyttäjien palautteen pohjalta ja kutsuu heitä usein työpajoihin. Näin alan ammattilaiset saavat toiveensa toteutettua – ja arjestaan helpomman.

 

Vaatimuksia kestävästä ravintolatoiminnasta

Suurkeittiöiltä vaaditaan yhä useammin kestäviä valintoja. Ruoan merkittävä ympäristövaikutus ja ravintoloiden vastuunotto omalta osaltaan on sekä tärkeää että oikein.

Sairaala sai testata hankintaportaalia, jossa on useita toimintoja, jotka helpottavat kestävän keittiön pyörittämistä. Yksinkertaisempi ruokalistasuunnittelu, varastonhallinta, CO2-laskuri ja ruokahävikin rekisteröinti ovat joitakin ominaisuuksia, jotka varmistavat tämän näkökulman huomioimisen.

 

Hyöty sekä ostajille että toimittajille

Millumin teknologian käytön tulisi olla hyödyksi sekä ostajille että toimittajille. Ostajat löytävät aina tarvitsemansa tuotteet oikeaan hintaan ja voivat tehdä tilaukset saumattomasti. Toimittajat puolestaan saavat koottua tuotteensa ja luettelonsa yhteen paikkaan sekä yhteyspisteen kaikkiin asiakkaisiin.

 

Portaali kaikille suurkeittiöille – sekä yksityiselle että julkiselle sektorille

Jotta ravintola voisi toimia tehokkaasti, kannattavasti ja kestävästi, monella tekijällä on merkitystä. Ollaan riippuvaisia useista asioista, kuten hyvistä hinnoista, tuotteiden saatavuudesta, helposta ruokalistasuunnittelusta, nopeasta varastonhallinnasta sekä ruokahävikin minimoinnista. Tämä koskee sekä julkisia että yksityisiä ravintoloita, suuria ja pieniä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pilottiprojekti osoitti Namsosin sairaalan ravintolalle, kuinka he voivat säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä. Ja että tämä on sovellettavissa myös muihin suurkeittiöihin.